
Kółko kulinarne KUCHNIE ŚWIATA jest adresowane dla uczniów klas V-VI i odbywa się pod opieką p. Marioli Grajek i Joanny Niedzielskiej. Potwierdzenie udziału w zajęciach wymagało wyrażenia zgody Rodziców.
Mamy już za sobą kilka spotkań i bardzo cieszy nas fakt, że uczniowie wykazują umiejętność współpracy w zespole, bardzo chętnie uczestniczą w zajęciach i wykonują powierzone im zadania. Ze względu na ograniczony czas zajęć staramy się, aby zaproponować uczniom takie menu, aby na jednych zajęciach zdążyli przygotować danie główne oraz deser.
Czas pierwszego spotkania był bardzo owocny. Zajęcia rozpoczęto od omówienia Regulaminu Pracowni Gastronomicznej a następnie uczniowie przygotowali muffinki z czekoladą oraz kefir ze świeżych owoców.
W kolejnych spotkaniach uczniowie przygotowywali leczo z warzywami, pizzę i naleśniki z jabłkiem oraz pyszną pizzę i ciasto czekoladowe z kokosem. Warto dodać, że wysoka frekwencja młodych kucharzy przyczynia się do realizacji wszystkich zamierzonych zadań.
Na naszym kółku kulinarnym dzieje się dużo.
Na ostatnich zajęciach w ramach Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania uczniowie uczestniczący w warsztatach kulinarnych przygotowali rogale. W laboratorium kuchennym zapachniało pieczonym ciastem drożdżowo-francuskim, a smak rogali połączony z własnoręcznie robionymi powidłami uraczył każde podniebienie.
Dzięki zaangażowaniu rodziców, udało się zakupić dla każdego młodego kucharza fartuszek i odtąd spotkania odbywały się już w profesjonalnym fartuszkowym wydaniu. Wierzymy, że nasi uczniowie będą mogli rozwijać skrzydła kulinarne i cieszyć się sprzętem gastronomicznym w bezpieczny i kontrolowany sposób.
Wszystkie podejmowane działania w zakresie realizacji przepisów kulinarnych są możliwe do wykonania dzięki sprzętu pozyskanego w ramach projektu Laboratorium Przyszłości.
Opracowała Mariola Grajek i Joanna Niedzielska