
Uczniowie należący do kółka kulinarnego „Kuchnie świata” w pełni wykorzystują sprzęt zakupiony z projektu „ Laboratoria przyszłości”. W okresie karnawału uczestnicy warsztatów pod opieką p. Marioli i p. Joanny przygotowywali różne smakołyki.
Pierwsze karnawałowe spotkanie rozpoczęliśmy od przyrządzenia zdrowych przekąsek. Na stole pojawiła się sałatka jarzynowa, sałatka ryżowa z kurczakiem, tortilla z rukolą i szynką oraz danie z kuchni meksykańskiej – taco.
Za sprawą naszych kucharzowych mistrzów, kolejne spotkanie zaowocowało zjedzeniem pysznego spaghetti z sosem pomidorowym. Oczywiście nie mogło zabraknąć słodkiego akcentu i na deser przygotowano tiramisu. Uczta dla każdego podniebienia.
Nasze dziewiąte spotkanie zamyka okres karnawału. Z tej okazji przygotowaliśmy coś na słodko, gofry z bitą śmietaną. Jest to bardzo szybki w przygotowaniu deser. Każdy mógł sam, zgodnie ze swoimi upodobaniami, udekorować swojego gofra: były owoce, sosy: czekoladowy i owocowy, różne kolorowe posypki, nie zabrakło też domowej roboty dżemu.
Ciepłe i chrupiące gofry zostały zjedzone ze smakiem.
Staramy się, aby na każdych zajęciach wygospodarować czas na wspólną degustację przygotowywanych potraw.
Mariola Grajek, Joanna Niedzielska